Yüksek Lisans Tez Savunmasına Hazırlanırken Nelere Dikkat Edilmelidir

Yüksek lisans tez savunması, kişinin hazırladığı tezi danışman hocanın başkanlığındaki jüriye sunması ile gerçekleşmektedir. Öğrenciler tez yazma konusunda zorlandığı kadar sunum sırasında da zorlanmaktadırlar. Tez yazma konusunda zorlanan öğrenciler tez yazdırma fiyatları yolunu seçerek başkası tarafından yazılan tezi, tez danışmanlarına sunabilirler. Fakat sunum sırasında böyle bir şansı olmayan öğrencilerin başarılı bir sunum yapmaktan başka şansları yoktur. Tez ne kötü yazılsa bile iyi bir sunum sayesinde kabul edilmeme gibi bir ihtimalle karşılaşmanız mümkün değildir.

Savunma günü ve jüri üyeleri belirlendikten sonra, tezin bir kopyası tüm jüri üyelerine dağıtılmaktadır. Jüri üyeleri bu sayede tezi tüm hatları ile beraber inceleyip, sunuma tez hakkında fikir sahibi olarak gelirler. Savunma günü, öğrenciler bir toplantı odasında, yazdıkları tezi sunum şeklinde ve ana detayları ile jüri üyelerine anlatmaktadır. Jüri üyeleri öğrencilere tez ile ilgili sorular yöneltip sonrasında öğrenciyi dışarı çıkartmaktadır. Bu sırada jüri üyeleri kararını belirler ve öğrenciye yüksek lisans tez savunması hakkındaki kararlarını bildirirler. Başarılı bir tez savunması yapmak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.

Savunma Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

·         Savunma için kesinlikle ön hazırlık yapmanız gerekmektedir. Çünkü tüm jüri üyeleri, yüksek lisans tez savunması sunumuna, tezinizi okumuş halde gelecektir. Jüri üyeleri, sunum sırasında etki ve derinliği ön planda tutmanızı bekleyecektir.

·         Sunum sırasında dikkat edilmesi gereken bir diğer noktada sunum süresi olmalıdır. Tez savunmanızın çok uzun ve çok kısa sürmesi başarılı olduğunuz anlamına gelmeyebilir. Tam aksine bu durum jüri üyeleri tarafından puanınızın düşürülmesine yol açabilir.

·         Tez yazımını kendiniz yapmayıp başkasına tez yazdırma ücreti yolunu seçmiş olabilirsiniz. Çünkü her öğrenci tez yazma konusuna gerekli önemi vermemekte ya da yaşadığı aksilikler yüzünden yazamamaktadır. Ama savunma sırasında kullanacağınız slaytları, tüm noktaları dikkate alarak kendiniz hazırlamak zorundasınız. Tezinizde yer verdiğiniz özgün noktaları ve öne çıkan bölümlere yer vereceğiniz slaytlarda üzerinde çalıştığınız araştırma sorusunu, bu sorunun neden önemli olduğunu ve elde ettiğiniz sonuçları özellikle vurgulamalısınız. Süre konusunda kontrollü davranmanız gerektiğini unutmayıp, slaytlarda gereksiz cümleler kullanmaktan kaçınmalısınız. Sunum sırasında kullanacağınız slayt en fazla 30 sayfa olmalı ve sunum süresi 40 dakikayı geçmemelidir.

·         Sunum gününden bir gün önce, tez yazan yerler merkezinden aldığınız hocanız ile sunumuzun üzerinden geçmeniz size büyük bir katkı sağlayacaktır.

Savunma Günü Dikkat Edilmesi Gerekenler

1-      Sunum günü spor kıyafet giyinmekten kaçınıp, sade ve resmi bir kıyafet tercih etmelisiniz.

2-      Yüksek lisans tez savunması sunumunu, yalın bir Türkçe ile yapmalı karışık ve anlaşılması zor cümleler kurmamaya özen göstermelisiniz.

3-      Sunum sırasında sesinizin tonunu ayarlamaya özen göstermelisiniz.

4-      Sunum sırasında sakin davranmaya özen göstermeli, heyecanlı ve aceleci bir tavır sergilemekten kaçınmalısınız.

5-      Jürinin yönelttiği sorulara net ve sade cevaplar vermelisiniz.

6-      Jüriye karsı nazik olmaya özen göstermeli, kava ve sert tavırlar sergilemekten kaçınmalısınız.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tez Sonuç Bölümü Yazma

Alt - Üst Takım Motosiklet Yağmurluğu